20.10.2013, Jadalne rośliny w mieście – spacer z Jodie Baltazar
Warzywa są coraz droższe i coraz więcej w nich chemikaliów. Brakuje wam naturalnej zieleniny? Czemu nie wykorzystać dziko rosnących w mieście, jadalnych roślin? Przekonacie się, że wbrew pozorom na naszych podwórkach, skwerach i w parkach można ich znaleźć mnóstwo. Co więcej, są one często zdrowsze niż jarzyny kupowane przez nas w sklepie!
W najbliższą niedzielę na spacer po Sielcach i wspólne gotowanie tego, co znajdziemy, zabierze nas Jodie Baltazar, amerykańska artystka, specjalistka od warzywnej partyzantki. Pokaże nam, które gatunki miejskiej flory są jadalne i co można z nich przyrządzić. Ale przede wszystkim będzie to okazja do tego, by spojrzeć w inny sposób na środowisko, w którym żyjemy i złamać kilka stereotypów na temat współczesnych miast.
Poczujcie dzikość w Sielcach!
Jodie Baltazar od kilku lat mieszka w Warszawie. Jest założycielką platformy Pixxe, która wspiera działania społeczno-ekologiczne w przestrzeni miejskiej. Uprawia rośliny w opuszczonych miejscach, zakłada ogródki, kompostuje i prowadzi warsztaty. O jej działaniach można przeczytać m.in. tu: http://warszawa.gazeta.pl/
Start:
Niedziela, 20.10.2013, godz. 12:00
Teatr Baza, ul. Podchorążych 39
Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: grzegorz@teatrbaza.pl
Projekt „Historie Kuchenne” jest współfinansowany przez m.st. Warszawa.