-Niezależne centrum kultury-
Nie ma małych ról, są tylko mali aktorzyKonstanty Stanisławski

Współpraca

MDK „MOKOTÓW”Służewski Dom KulturyMoje Sielce

Przyjaciele

warsztaty aktorskieFundacja Artystyczna PERFORMMandalayOdin Teatret
Historie Kuchenne

Historie Kuchenne

Projekt HISTORIE KUCHENNE wziął się z potrzeby spotkania. Spotkania pomiędzy Polakami a cudzoziemcami mieszkającymi w Polsce. Spotkania nie w relacji urzędnik-petent czy pracownik-pracodawca, ale na najprostszym, międzyludzkim poziomie. Po prostu – żeby usiąść obok siebie i porozmawiać.

A dlaczego w kuchni? Od początku wydawało się nam to naturalne. Jest coś takiego we wspólnym gotowaniu, co rozwiązuje języki. Gotowanie jest demokratyczne. Ustawia ludzi na tym samym poziomie, niezależnie od tego, skąd przyszli i kim są na co dzień. Menedżer i studentka, opiekunka do dzieci i muzyk – mogą usiąść przy jednym stole i razem obierać ziemniaki. Mogą wspólnie wykonać pewną pracę, żeby później spróbować jej efektów. Tak robili ludzie od zawsze i pod każdą szerokością geograficzną.

Wspólnota gotowania, wspólnota stołu – to motyw, który często pojawia się w opowieściach naszych rozmówców. W zebranych przez nas wywiadach Sasza, Ukrainka, wspomina wiejskie „składkowe” kolacje, przy których spotykali się wszyscy mieszkańcy jej wioski. Pochodząca z Gruzji Ekaterine opowiada zaś o wspólnym pieczeniu chleba podczas kryzysu i o „toastowym” wyjeździe integracyjnym: „Oni już nie są dla siebie konkurencją, traktują się jak znajomi. Bo oprócz pracy jest sztuka, kino i różne rzeczy, o których można rozmawiać. I przy stole właśnie można o tym rozmawiać.”

Stół jest symbolem gościnności, a wspólny posiłek służy przełamywaniu lodów pomiędzy obcymi sobie ludźmi. W HISTORIACH KUCHENNYCH imigranci nie są, jak to zwykle bywa, gośćmi. Tutaj ta relacja zostaje odwrócona. Ucząc Polaków swoich tradycyjnych potraw, to cudzoziemcy stają się gospodarzami – „gospodarzami we własnej kulturze”.

W 2012 roku, w ramach projektu odbyło się siedem warsztatów kulinarnych:

  • 27.05. Kuchnia irańska – prowadzenie Masoud Najafi

  • 09.06. Kuchnia tajwańska – prowadzenie Sophie Chiang

  • 25.08. Kuchnia ukraińska – prowadznie Sasza Gusak i Ola Pawlysz

  • 16.09. Kuchnia gruzińska – prowadzenie Inga Loladze

  • 07.10. Kuchnia znad Wielkich Jezior – prowadzenie Michael Barott

  • 28.10. Kuchnia izraelsko-palestyńska – prowadznie Tamir Halperin

  • 02.12. Finisaż projektu: warsztat kuchni kongijskiej, pokaz filmu dokumentalnego „Historie kuchenne” oraz warsztat tworzenia instrumentów muzycznych z warzyw + jam muzyczny.

 

Blog projektu

Publikacja do pobrania

Film dokumentalny „Historie Kuchenne”

część I http://www.youtube.com/watch?v=DK8ZXg-LNmo

część II http://www.youtube.com/watch?v=sUfg0wDB2Dw

część III http://www.youtube.com/watch?v=LTQrkGuTprc

Galeria zdjęć

i

Koordynacja projektu: Aleksandra Mikulska, Grzegorz Ryczywolski

Prowadzenie warsztatów i wywiadów: Olga Ślepowrońska

Realizacja filmu, redakcja: Grzegorz Ryczywolski

Skład i opracowanie graficzne: Czarli Bajka

Zdjęcia: Aleksandra Mikulska, Czarli Bajka, uczestnicy warsztatów

i

Projekt został zrealizowany dzięki dofinansowaniu ze środków m.st. Warszawy.

zaprojektowane przez: ontherocks