
Historie Kuchenne
Projekt HISTORIE KUCHENNE wziął się z potrzeby spotkania. Spotkania pomiędzy Polakami a cudzoziemcami mieszkającymi w Polsce. Spotkania nie w relacji urzędnik-petent czy pracownik-pracodawca, ale na najprostszym, międzyludzkim poziomie. Po prostu – żeby usiąść obok siebie i porozmawiać.
A dlaczego w kuchni? Od początku wydawało się nam to naturalne. Jest coś takiego we wspólnym gotowaniu, co rozwiązuje języki. Gotowanie jest demokratyczne. Ustawia ludzi na tym samym poziomie, niezależnie od tego, skąd przyszli i kim są na co dzień. Menedżer i studentka, opiekunka do dzieci i muzyk – mogą usiąść przy jednym stole i razem obierać ziemniaki. Mogą wspólnie wykonać pewną pracę, żeby później spróbować jej efektów. Tak robili ludzie od zawsze i pod każdą szerokością geograficzną.
Wspólnota gotowania, wspólnota stołu – to motyw, który często pojawia się w opowieściach naszych rozmówców. W zebranych przez nas wywiadach Sasza, Ukrainka, wspomina wiejskie „składkowe” kolacje, przy których spotykali się wszyscy mieszkańcy jej wioski. Pochodząca z Gruzji Ekaterine opowiada zaś o wspólnym pieczeniu chleba podczas kryzysu i o „toastowym” wyjeździe integracyjnym: „Oni już nie są dla siebie konkurencją, traktują się jak znajomi. Bo oprócz pracy jest sztuka, kino i różne rzeczy, o których można rozmawiać. I przy stole właśnie można o tym rozmawiać.”
Stół jest symbolem gościnności, a wspólny posiłek służy przełamywaniu lodów pomiędzy obcymi sobie ludźmi. W HISTORIACH KUCHENNYCH imigranci nie są, jak to zwykle bywa, gośćmi. Tutaj ta relacja zostaje odwrócona. Ucząc Polaków swoich tradycyjnych potraw, to cudzoziemcy stają się gospodarzami – „gospodarzami we własnej kulturze”.
W 2012 roku, w ramach projektu odbyło się siedem warsztatów kulinarnych:
-
27.05. Kuchnia irańska – prowadzenie Masoud Najafi
-
09.06. Kuchnia tajwańska – prowadzenie Sophie Chiang
-
25.08. Kuchnia ukraińska – prowadznie Sasza Gusak i Ola Pawlysz
-
16.09. Kuchnia gruzińska – prowadzenie Inga Loladze
-
07.10. Kuchnia znad Wielkich Jezior – prowadzenie Michael Barott
-
28.10. Kuchnia izraelsko-palestyńska – prowadznie Tamir Halperin
-
02.12. Finisaż projektu: warsztat kuchni kongijskiej, pokaz filmu dokumentalnego „Historie kuchenne” oraz warsztat tworzenia instrumentów muzycznych z warzyw + jam muzyczny.
Film dokumentalny „Historie Kuchenne”
część I http://www.youtube.com/watch?v=DK8ZXg-LNmo
część II http://www.youtube.com/watch?v=sUfg0wDB2Dw
część III http://www.youtube.com/watch?v=LTQrkGuTprc
i
Koordynacja projektu: Aleksandra Mikulska, Grzegorz Ryczywolski
Prowadzenie warsztatów i wywiadów: Olga Ślepowrońska
Realizacja filmu, redakcja: Grzegorz Ryczywolski
Skład i opracowanie graficzne: Czarli Bajka
Zdjęcia: Aleksandra Mikulska, Czarli Bajka, uczestnicy warsztatów
i
Projekt został zrealizowany dzięki dofinansowaniu ze środków m.st. Warszawy.