
23.11.2013, Kuchnia Koreańczyków z Azji Centralnej – warsztat
Tytuł "Historie Kuchenne" niezwykle pasuje do tematu najbliższego warsztatu, na który mamy przyjemność Was zaprosić. Z prezentowaną kulturą wiąże się bowiem pasjonująca i mało znana historia. W 1937 roku z polecenia Stalina deportowano 200 000 Koreańczyków mieszkających na terenie Związku Radzieckiego, jako potencjalnych japońskich szpiegów, na obszary dzisiejszego Kazachstanu i Uzbekistanu. Był to typowy przykład radzieckiej polityki ludnościowej, opartej na masowych przesiedleniach. Na nowym miejscu zamieszkania Koreańczycy przyjęli częściowo kulturę sąsiadujących z nimi ludów: Kazachów, Uzbeków, Rosjan, Tatarów czy Ujgurów. Z tego powodu ich kuchnia ma niewiele wspólnego z kuchnią Koreańczyków mieszkających w Korei i stanowi oryginalny przykład przenikania się różnych kultur.
W świat egzotycznych potraw rosyjskojęzycznych Koreańczyków wprowadzi nas pani Inessa Kim, szefowa Bistra KIM T&V (
http://www.kimtv.com.pl/) oraz autorka bloga
http://zkimgotujemy.pl/
Będą głównie dania mączne, weźcie więc ze sobą wałki i duże deski, które mogą posłużyć jako stolnice. Nie zawadzi też zabrać ze sobą noża do siekania warzyw.
Sobota, 23.11. godz. 17:00Teatr Baza, ul. Podchorążych 39 Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: grzegorz@teatrbaza.pl
Projekt "Historie Kuchenne" jest współfinansowany ze środków m.st. Warszawy.