
21.12.2013, Jak zjeść choinkę? Przedświąteczny warsztat poświęcony kuchni regionów dotkniętych głodem
W czasie niektórych wojen w Skandynawii i Rosji trasy wojsk można było rozpoznać po drzewach obdartych z kory. Taki pejzaż symptomatyczny jest dla miejsc ogarniętych głodem. Pojawiał się on też w krajach o ustroju totalitarnym, takich jak Chiny Mao Zedonga, Związek Radziecki czy reżim Korei Północnej.
W KRLD, zwykło się używać sloganu: „Ryż to socjalizm”. Jednak podczas klęski głodu w latach 90-tych to właśnie tego produktu zabrakło najszybciej. W kraju, w którym nielegalny jest zarówno handel, jak i uprawa ogródka – sytuacja ta doprowadziła do śmierci 2 mln osób (10% populacji). To właśnie zazwyczaj w walce o przeżycie ludzie zdzierają korę z drzew, by zrobić z niej strawę.
W czasie tegorocznych świąt Bożego Narodzenia pewnie znów spotykamy się z rodzinami przy wigilijnym drzewku. Tymczasem właśnie drzewa iglaste służą głodującym ludziom za alternatywne źródło pokarmu. Podczas warsztatu dowiemy się czegoś więcej o przypadkach jedzenia drzew oraz ich związku z polityką. Przygotujemy również razem posiłek wykorzystując różne części sosny.
Na koniec obejrzymy film związany z tematem.
Sobotnie warsztaty poprowadzi Karolina Brzuzan.
Sobota, 21.12.2013, godzina 17.00
Teatr Baza, ul. Podchorążych 39
Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona.
Zapisy: grzegorz@teatrbaza.pl
Projekt "Historie Kuchenne" jest współfinansowany ze środków m.st. Warszawy.